Sipulin kalorit – Tiesitkö miksi sipuli saa toiset itkemään

Sipulit ovat monien keittiöiden perusruokaa ympäri maailmaa. Ne tuovat ruokiin makua ja syvyyttä, ja niitä voi syödä myös sellaisenaan välipalana. Mutta kuinka monta kaloria sipulissa on?

Sipulien ravintosisältö

Sipulit ovat perusruokaa monissa keittiöissä ympäri maailmaa, ja ne tarjoavat monia ravitsemuksellisia etuja. Sipulissa on 30 kcal/100g, joten se on vähäkalorinen lisä mihin tahansa ruokaan. Sipuli on myös hyvä kuidun lähde ja sisältää useita vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, B6-vitamiinia, kaliumia ja folaattia. Lisäksi sipulit sisältävät yhdisteitä, joilla on osoitettu olevan antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Näin ollen sipulien säännöllinen syöminen voi auttaa parantamaan yleistä terveyttä. Sipulia voi nauttia raakana tai kypsennettynä, mutta tyypillisesti se on maukkainta kypsennettynä. Sipuleita kypsennettäessä on tärkeää välttää niiden ylikypsennystä, sillä se voi aiheuttaa sipulien muhjoutumista ja ravintoarvojen menettämistä.

Mitä hyötyä sipulien syönnistä on?

Vaikka sipulit saattavat saada silmäsi vetistämään, ne kannattaa ehdottomasti lisätä ruokavalioosi. Sipulit ovat erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten C-vitamiinin, folaatin ja kaliumin, lähde. Ne sisältävät myös antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluja vaurioilta. Lisäksi sipulit ovat vähäkalorisia ja rasvattomia, joten ne ovat terveellinen lisä mihin tahansa ateriaan. Lisäksi sipulilla on osoitettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, mikä voi olla hyödyllistä, jos kärsit esimerkiksi niveltulehduksesta tai astmasta. Kun siis seuraavan kerran olet keittiössä, älä unohda lisätä sipulia ruokaan!

Mihin kaikkeen sipuleita voi käyttää?

Sipulit ovat monipuolinen ainesosa, jota voi käyttää monissa eri ruokalajeissa. Yksi sipulin suosituimmista käyttötarkoituksista on maun lisääminen suolaisiin ruokiin. Niitä voi kuutioida ja lisätä keittoihin, muhennoksiin ja kastikkeisiin. Lisää niitä munakkaisiin tai munakokkeliin, niin saat lisää makua. Kuullota niitä sienien kanssa ja tarjoa lisukkeenä. Kuutioi ne ja lisää kotitekoiseen pastakastikkeeseen. Viipaloi ne ohuiksi ja paahda uunissa rapeiksi sipulisipuleiksi tai käytä hampurilaisten tai pizzan täytteenä. Niitä voi myös viipaloida ja paahtaa, jolloin ne tuovat lihaan ja vihanneksiin herkullisen syvän maun. Suolaisen käytön lisäksi sipulia voidaan käyttää myös makeissa ruokalajeissa. Karamellisoidut sipulit voivat lisätä makeutta salaatteihin tai pääruokiin, ja sipulihillolla voi olla herkullinen kuorrute paahtoleivälle tai kekseille. Halusitpa sitten lisätä makua tai makeutta, sipuli on monipuolinen ainesosa, jota voi käyttää monissa resepteissä.

Miksi sipulien leikkaaminen itkettää?

Kun leikkaat sipulia, vapautuu kaasua nimeltä sulfiinihappo. Tämä kaasu reagoi silmissäsi olevan veden kanssa muodostaen rikkihappoa. Happo ärsyttää sitten silmiesi hermopäätteitä, mikä aiheuttaa kipua ja saa sinut kyynelehtimään keinona huuhtoa ärsyttävä aine pois. Jotkut ihmiset ovat herkempiä sipulihöyryille kuin toiset, minkä vuoksi jotkut ihmiset voivat pilkkoa sipulia ongelmitta, kun taas toiset itkevät jo pelkän sipulin tuoksusta. Jos kuulut jälkimmäiseen ryhmään, on olemassa muutamia keinoja sipulin vaikutuksen minimoimiseksi. Kokeile ensinnäkin jäähdyttää sipulia jääkaapissa 30 minuuttia ennen leikkaamista; tämä hidastaa kemiallista reaktiota. Voit myös leikata sipulin juoksevan veden alla tai käyttää suojalaseja, jotta höyryt eivät pääse silmiisi. Jos kaikki muu ei auta, kokeile käyttää terävää veistä tylpän sijasta; näin sipulihöyryjä vapautuu vähemmän. Kun seuraavan kerran olet keittiössä valmistelemassa päivällistä, älä lannistu, jos sipulin leikkaaminen tuo kyyneleet silmiin. Muista vain, että on olemassa keinoja, joilla kokemuksesta voi tehdä hieman vähemmän kivuliaan.