Laske naisten tai miesten painoindeksi

Painoindeksi (engl. BMI – Body Mass Index) lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Laskutoimituksen tuloksena saatavan painoindeksin perusteella voidaan arvioida henkilön painoa alla olevan taulukon mukaisesti.

PAINOINDEKSI
– 14,99Sairaalloinen alipaino
15 – 16,99Merkittävä alipaino
17 – 18,4Normaalia alhaisempi paino
18,5 – 24,9Normaali paino (ihannepaino)
25 – 29,9Lievä ylipaino
30 – 34,9Merkittävä ylipaino
35 – 39,9Vaikea ylipaino
40 –Sairaalloinen ylipaino

Jos painoindeksi on alle 18,5 on henkilö tilastollisesti katsoen alipainoinen. Jos henkilön painoindeksi taas on yli 25 katsotaan henkilön olevan ylipainoinen. Täten normaalipainoisen ihmisen painoindeksi sijoittuu välille 18,5 – 24.9.

Ihmisten kehonkoostumus vaihtelee ja onkin poikkeustapauksia, jolloin painoindeksin antamat arvio eivät päde. Esimerkiksi miesurheilijoilla kehon lihaksikkuuden vuoksi painoindeksi voi osoittaa ylipainoa, vaikka todellisuudessa kyseisen henkilön rasvaprosentti olisikin normaali eikä kyseessä olisi ylipaino vaan muuten poikkeuksellinen kehon koostumus.

Painoindeksi ei sovellu myöskään lasten ylipainon arvioimiseen, vaan siihen käytetään kasvukäyriä (ks. Lasten kasvukäyrät).

Parhaan tuloksen ylipainon ja siitä aiheutuvien terveysriskien arvioinnissa tuottaa painoindeksin ja vyötärön ympärysmitan y