Riisin kalorit – Lue lisää riisin terveyshyödyistä

Riisi on peruselintarvike monissa kulttuureissa ja keittiöissä ympäri maailmaa. Se ei ole ihme, sillä riisi on paitsi edullista ja monikäyttöistä, se on myös täynnä ravintoaineita, jotka voivat tarjota monia terveyshyötyjä. Yksi riisin tärkeimmistä ravintoaineista on hiilihydraatit. Hiilihydraatit ovat tärkeitä, jotta keho saa energiaa, ja niitä on riisin kaltaisissa tärkkelyspitoisissa elintarvikkeissa. Mutta kuinka monta kaloria 100 grammassa riisiä?

Riisin kalorit ja ravintoarvo

Riisilajista riippuen 100 grammaa riisiä sisältää noin 354 kaloria. Mutta kyse ei ole vain kaloreista. Riisi on myös hyvä useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten tiamiinin, niasiinin ja B6-vitamiinin lähde. Se on myös hyvä kuidun ja proteiinin lähde. Kaikki nämä ravintoaineet ovat tärkeitä terveen painon ylläpitämisessä, kolesterolitasojen alentamisessa ja ruoansulatusjärjestelmän asianmukaisessa toiminnassa.

Hyvän ravintoaineiden lähteen lisäksi riisi on myös gluteenitonta ja helposti sulavaa. Täysjyväriisi on erinomainen valinta niille, jotka etsivät terveellistä ja ravitsevaa viljaa. Täysjyväriisi sisältää kaikki jyvän olennaiset osat, mukaan lukien leseet, itiöt ja endospermi. Tämän seurauksena täysjyväriisissä on enemmän kuitua ja muita ravintoaineita kuin valkoisessa riisissä. Täysjyväriisi on hyvä tapa lisätä täysjyväviljaa ruokavalioon. Kokeile käyttää täysjyväriisiä valkoisen riisin sijasta suosikkiresepteissäsi. Saatat yllättyä siitä, miten herkullista ja ravitsevaa täysjyväriisi voi olla!

Mitä eri riisilajeja on olemassa?

Riisi on monipuolinen vilja, jota on monia eri lajikkeita. Kolme yleisintä riisityyppiä ovat valkoinen riisi, ruskea riisi ja basmatiriisi. Valkoinen riisi on maailmanlaajuisesti suosituin riisilaji. Se on hyvin monikäyttöinen, ja sitä voidaan käyttää monenlaisissa ruokalajeissa. Ruskea riisi on vähemmän prosessoitua kuin valkoinen riisi, ja sen ravintoarvo on korkeampi. Basmatiriisi on pitkäjyväistä riisiä, jota käytetään usein intialaisissa ja pakistanilaisissa ruokalajeissa. Sen maku on pähkinäinen ja se kuluu hieman keitettäessä. On myös monia muita riisilajeja, kuten jasmiiniriisi, musta riisi ja punainen riisi. Jokaisella riisityypillä on oma ainutlaatuinen makunsa ja koostumuksensa, joka tekee siitä ihanteellisen tiettyihin ruokiin.