Punaviinin kalorit

Punaviini valmistetaan tummanvärisistä rypälelajikkeista. Viinin todellinen väri voi vaihdella nuorille viineille tyypillisestä voimakkaan violetista kypsän viinin tiilenpunaiseen ja vanhempien punaviinien ruskeaan. Suurimman osan punaviiniin liittyvistä terveyshyödyistä uskotaan johtuvan viinin valmistuksessa käytettyjen rypäleiden kuoren sisältämistä polyfenoleista. Näihin polyfenoleihin kuuluu muun muassa resveratroli, jota on punaviinirypäleiden kuoressa.

Punaviinin kaloripitoisuus

Tavallinen lasillinen punaviiniä sisältää noin 70 kal/100g. Jos haluat pitää kalorimäärän kurissa, voit valita pienemmän lasin tai vähemmän kaloreita sisältävän viinin. Punaviinin kalorit vaihtelevat punaviinityypin mukaan. Punaviinin kaloripitoisuus vaihtelee myös alkoholipitoisuuden mukaan. Punaviini, jossa on 14 tilavuusprosenttia alkoholia, sisältää enemmän kaloreita kuin punaviini, jossa on vain 11 tilavuusprosenttia alkoholia. Yleisesti ottaen mitä korkeampi alkoholipitoisuus, sitä korkeampi kaloripitoisuus.

Punaviinin terveysvaikutukset

Ei ole mikään salaisuus, että punaviinillä on hyvä maine terveydelle. Mutta mitkä ovat punaviinin erityiset terveysvaikutukset? Kohtuullinen punaviinin kulutus on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien, aivohalvausten ja muiden sydän- ja verisuonitautien vähenemiseen. Punaviini on antioksidanttien lähde, joka voi auttaa suojaamaan soluja vaurioilta ja vähentämään kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja syövän, riskiä. Lisäksi punaviinin on osoitettu parantavan sydänterveyttä lisäämällä ”hyvän” kolesterolin määrää ja suojaamalla LDL-kolesterolin hapettumiselta. Punaviini voi myös auttaa alentamaan verenpainetta ja vähentää veritulppien riskiä.