Perunan kalorit – Mitkä ovat perunan hyödyt

Kuinka monta kaloria perunassa on?

Peruna on tärkkelyspitoinen kasvis, joka on peruselintarvike monissa kulttuureissa. Perunassa on 77 kcal/100g. Yhdessä perunassa on tyypillisesti noin 80-100 kaloria, joten se on hyvä energianlähde. Suurin osa perunan kaloreista tulee sen tärkkelyspitoisuudesta, minkä vuoksi perunaa käytetään usein hiilihydraatin lähteenä. Perunassa on kuitenkin myös pieni määrä proteiinia ja rasvaa sekä useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Kuorineen syötynä peruna voi olla erityisen hyvä kuidun lähde. Perunan tarkka ravintosisältö vaihtelee perunan koon ja tyypin sekä kypsennystavan mukaan. Esimerkiksi paahdetuissa perunoissa on yleensä vähemmän kaloreita kuin keitetyissä perunoissa tai perunamuusissa. Se, onko peruna terveellinen ruokavalinta, riippuu viime kädessä yksilön kaloritarpeesta ja kokonaisruokavaliosta.

Mitkä ovat perunoiden ravitsemukselliset hyödyt?

Peruna on perinneruoka monissa kulttuureissa, ja se on ollut tärkeä osa ruokavaliota vuosisatojen ajan. Perunat ovat edullisia ja helppoja kasvattaa, mutta ne ovat myös erittäin monipuolisia ja niitä voidaan käyttää monissa eri ruokalajeissa. Lisäksi perunat ovat erinomainen ravintoaineiden lähde. Ne ovat hyvä kuitujen, C- ja B6-vitamiinin sekä kaliumin ja mangaanin lähde. Perunat sisältävät myös antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluvaurioilta. Perunoiden ravitsemukselliset hyödyt tekevät niistä erinomaisen lisän mihin tahansa ruokavalioon. Vaikka perunoita pidetään usein tärkkelyspitoisena, runsaasti hiilihydraatteja sisältävänä ruokana, ne sisältävät itse asiassa melko paljon proteiinia ja kuitua. Perunan kuori on erityisen ravinteikas, joten muista syödä sitäkin!

Keitetyt vai paistetut perunat?

Kun on kyse keitetyistä tai paistetuista perunoista, on otettava huomioon muutama tärkeä asia. Tarkastellaan ensin perunan kaloreita. Perunassa on noin 100 kaloria, ja suurin osa niistä tulee hiilihydraateista. Kun keität perunaa, osa vesiliukoisista vitamiineista voi hävitä keitinveteen. Paistoperunassa tätä ongelmaa ei ole, koska peruna ei altistu vedelle. Keitetyllä perunalla on kuitenkin yksi etu – se on vähäkalorisempi. Kun paistat perunaa, osa kuoren rasvasta tihkuu perunan lihaan, mikä lisää sen kaloripitoisuutta. Paistetut perunat säilyttävät kuitenkin enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita kuin keitetyt perunat. Toiseksi paistetun perunan kuori tarjoaa hyvän kuitulähteen, joka voi auttaa säätelemään ruoansulatusta. Lisäksi perunoiden paistaminen auttaa pilkkomaan perunan hiilihydraatteja, jolloin elimistö voi käsitellä niitä helpommin. Jos siis yrität vähentää kaloreita, keitetty peruna on parempi valinta. Jos etsit ravintoainepitoisinta vaihtoehtoa, uuniperuna on paras vaihtoehto. Pidätkö enemmän keitetyn vai paistetun perunan mausta? Tarvitsetko enemmän vai vähemmän perunan kaloreita? Viime kädessä kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä

Ovatko perunat hyvä laihdutusruoka?

Perunat ovat epäilemättä monipuolinen ja herkullinen ruoka. Mutta ovatko ne hyvää dieettiruokaa? Mitä tulee perunan kaloreihin, ne ovat itse asiassa melko alhaiset. Peruna sisältää noin 100 kaloria, mikä on vähemmän kuin useimmat muut tärkkelyspitoiset vihannekset. Ja vaikka perunalastut ja ranskalaiset perunat sisältävät usein paljon rasvaa ja kaloreita, uuniperuna on terveellinen vaihtoehto. Perunat sisältävät myös monia vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, kaliumia ja kuitua. Jos siis etsit terveellistä dieettiruokaa, perunat ovat hyvä vaihtoehto. Muista vain syödä niitä kohtuudella.