Mandariinin kalorit – Lue lisää mandariinin monista hyödyistä

Mandariini on pieni sitrushedelmä, jota syödään tyypillisesti välipalana tai käytetään makuaineena erilaisissa ruokalajeissa. Mandariinien ravitsemusprofiili vaihtelee niiden tyypin mukaan, mutta ne ovat yleensä hyvä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Lisäksi mandariineilla on useita terveyshyötyjä, kuten laihtumisen tukeminen, tulehdusten vähentäminen ja immuniteetin vahvistaminen.

Mandariinin kalorit ja ravintoarvot

Mandariinit ovat pieniä sitrushedelmiä, joita pidetään yleisesti terveellisinä. Ne ovat hyvä kuitujen ja vitamiinien lähde, ja niissä on suhteellisen vähän kaloreita. Tyypillinen mandariini sisältää noin 35 kaloria. Kuorittu mandariini sisältää siis 45 kcal/100g . Mandariinit ovat myös hyvä antioksidanttien lähde, mikä voi auttaa suojaamaan soluvaurioilta. Mandariineja syödään yleensä tuoreena, mutta niitä voi käyttää myös salaateissa, leivonnaisissa ja muissa ruokalajeissa. Terveysvaikutustensa ja monipuolisuutensa ansiosta mandariinit ovat suosittu valinta ihmisille, jotka etsivät ravitsevaa välipalaa.

Mandariini sisältää useita vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat välttämättömiä ihmisen terveydelle. C-vitamiini on yksi mandariinin runsaimmista ravintoaineista, ja sillä on tärkeä rooli vastustuskyvyn vahvistamisessa ja soluvaurioiden ehkäisemisessä. Mandariini sisältää myös pieniä määriä B-vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä energiantuotannolle, sekä kivennäisaineita, kuten rautaa ja kaliumia. Ravitsevuutensa lisäksi mandariinit ovat myös erittäin monipuolisia – niitä voi syödä tuoreena, käyttää ruoanlaitossa tai mehustettuna. Näin ollen mandariinit ovat erinomainen lisä mihin tahansa ruokavalioon.

Mandariineja on monenlaisia

Jokaisella lajilla on oma erityinen makunsa ja ulkonäkönsä. Yleisin mandariinityyppi on appelsiinimandariini, jota arvostetaan makean makunsa ja mehukkaan hedelmälihansa vuoksi. Muita suosittuja lajikkeita ovat mandariini, jolla on kirpeä maku, ja klementiinimandariini, joka on pienempi ja helpompi kuoria kuin muut mandariinit. Näiden kolmen päätyypin lisäksi on olemassa myös monia hybridimandariineja, joita on kehitetty vuosien varrella. Suosituimpia hybridejä ovat Japanissa kehitetty Satsuma-mandariini ja Kaliforniassa kehitetty Nova-mandariini.

Mihin mandariinia voi käyttää?

Mandariineista voi valmistaa monenlaisia asioita. Esimerkiksi mandariinin kuoresta voidaan valmistaa luonnollinen puhdistusaine lattioille ja pinnoille. Mandariinin eteeristä öljyä voidaan käyttää aromaterapiaan tai lisätä ihonhoitotuotteisiin. Ja tietenkin mandariineja voi syödä tuoreena, mehustaa tai käyttää ruoanlaitossa. Mandariinit ovat ovat suosittuja makean makunsa ja helposti kuorittavan kuorensa vuoksi. Mandariinista voi esimerkiksi valmistaa marmeladia, hyytelöä tai jopa viiniä. Mandariinien kuorta voidaan käyttää lisäämään makua leivonnaisiin tai suolaisiin ruokiin. Mandariinimehusta saa tietenkin virkistävän juoman sellaisenaan tai sitä voi käyttää cocktaileissa. Lyhyesti sanottuna mandariinit ovat monipuolinen hedelmä, jolla on monia eri käyttötarkoituksia.